SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Skelleftesim S.34

Tävlingsarrangemang 2024

Under 2024 arrangerar Skelleftesim följande tävlingar på Eddahallen.

 

Under våren 

  • Arena Open 27-28/1 fortsättningstävling/fullt regelverk. 
  • Vårsimiaden 4-5/5 fortsättningstävling/fullt regelverk. Inbjudan hittar du här

Under hösten

  • Vågspelen 12-13/10 fortsättningstävling/fullt regelverk. Inbjudan hittar du här.
  • Sumsim Regionsfinal 9-10/11
  • Kommunmästerskapet 14/12 fortsättningstävling/fullt regelverk/instegstävling
Tävlingsfunktionärsutbildning

En viktig del i vår verksamhet är möjligheten att kunna arrangera tävlingar på hemmaplan 4 gånger per år. Det är en chans för våra egna simmare att tävla och möta andra simmare från vårt distrikt. Rätt utförda kan tävlingar också ge ett behövligt tillskott i kassan för klubben.

 

För att genomföra tävlingar behövs utbildade funktionärer, många funktionärer. Som förälder till simmare i klubben är detta ett av de bästa sätten du kan bidra med som föräldraengagemang. Det handlar om att ställa upp tre-fyra helger per år och datumen för tävlingarna sätts långt i förväg så att alla kan planera in det i god tid.

 

Alla föräldrar kan utbilda sig till funktionärer, du behöver inte ha bakgrund som simmare. Föreningen bekostar utbildningen som idag erbjuds både digitalt och genom fysiska träffar. Efter utbildningen gör man två praktikpass på en tävling, sedan är man licensierad tävlingsfunktionär. Utbildningen är dessutom ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om simning, vilket i sin tur kommer att ge större behållning och ökad förståelse när ni ser era och andras barn simtävla.

Riktlinjer för tävlingar för barn
 

För barn 12 år och yngre ska tävlingsverksamhet utformas så att:

  • Individens utveckling är i fokus och inte jämförande resultat
  • Alla som vill delta i en tävling ska kunna göra det
  • Resande till tävlingar minimeras
  • Resultatlistor endast presenteras i bokstavsordning oavsett resultat eller kön
  • Tävlingar bör genomföras med mixade klasser, dvs utan könsindelning
  • Barnen deltar inte i seriesystem och finns inte med i eventuella tabeller
  • Barnen blir inte uttagna till landslagsverksamhet

Vidare gäller även följande: 

  • Simidrottare 12 år och yngre får inte delta i nationella mästerskap för seniorer och juniorer

Dessa riktlinjer gäller från och med 1 februari 2022, Svensk Simidrott har också genomfört ytterligare utvecklande arbete med den praktiska implementationen av regler för våra olika simidrotter under 2022-2023. Det gäller bland annat frågor om Tempus, licensiering och specifika regler för tävlingar och matcher. Du kan läsa mer om riktlinjerna och forskningen bakom beslutet på SSF hemsida.

Instegstävling

Målgruppen för en instegstävling i simning är barn upp till 12 år och nybörjare oavsett ålder.

-        Tävlingen genomförs utan diskningar, fokus är på gott sportsligt uppträdande.

-        Simmaren tävlar i aktuell/aktuella distanser efter bästa förmåga.

-        Funktionärsbesättningen är sparsam och det behövs bara en starter och tidtagare för tidtagning.

-        Inga förkunskaper eller utbildning krävs för funktionärer, utan instruktioner ges på plats av arrangören.

Fortsättningstävling

Målgruppen för en  fortsättningstävling är nybörjare samt barn som är 12 år och yngre som är mogna och redo, enligt tränarens bedömning att tävla med del av regelverket. Heaten i en fortsättningstävling är mixade tjejer och killar samt åldrar under 12, ibland simmare över 12 med liten erfarenhet. Man kan alltså simma mot simmare med mycket erfarenhet trots ung ålder eller äldre som just startat sin tävlingskarriär. 

 

Diskvalifikation sker endast om den tävlande:

-        Gjort en grov tjuvstart.

-        Simmat fel simsätt*.

-        Ej vidrört vägg vid vändning eller målgång.

-        Dragit i linan.

-        Hindrat medtävlare.

*Med detta menas att simmaren till exempel simmar crawl istället för bröstsim. Inte att simsättet är felaktigt, till exempel släpande armar i fjärilsim. Enstaka arm- eller bentag i fel simsätt leder inte heller till diskvalifikation.

Givetvis är fokus på gott sportsligt uppträdande.

 

Lagkapp
I mixade lagkapper är alla kombinationer oavsett kön tillåtna.

 

Tävlingsdräkt
Tävlingsbaddräkt/tävlingsbadbyxor är valfria för båda könen men så kallade tech-suits ska undvikas i största möjliga mån. 

Tävlingsordlista för dummies

Insim: Brukar vara ca en timme innan tävlingen startar. Man simmar in för att värma upp och mjuka upp muskler. Man testar också startpallarna, ryggsimstarterna och vändningar, och simmar någon snabb längd. Det finns en startbana där man kan starta och simma utan mötande simmare. Kutym är att de snabbaste simmarna värmer upp i mittenbanorna och de yngre simmarna på ytterbanorna. 

 

Gren: En distans och simsätt för en viss ålder som t.ex. 50m ryggsim för flickor 12 år och yngre.

Heat: Varje gren är indelad i ett antal heat. Man simmar i olika grenar och olika heat. Ju fler som är anmälda i grenen, desto fler heat. För simmare 13 år och äldre är heaten uppdelade så att de som har snabbast anmälningstid simmar i sista heaten och de som har långsammast eller ingen anmälningstid simmar i första heatet. För barn 12 år och yngre är heaten slumpvis seedade.

 

Heatlista: Ledaren får heatlistan några minuter innan tävlingspasset börjar. Man kan också följa tävlingen via livetiming.se där både heatlistor och resultatlistor publiceras löpande under tävlingen.

 

Uppvärmning: Man gör sin egen uppvärmning tio-femton minuter innan sin start.

 

Avanmälan: Om en simmare inte kan delta i tävlingen eller i viss gren är det viktigt att avanmäla sig så att inte banan går tom. Avanmälan ska göras senast 90 min innan passet startar till tränare. Om man inte avanmäler sig i tid kommer det att generera en straffavgift för föreningen. 

 

Vi peppar och hejar på varandra och bemöter andra föreningar på ett respektfullt och trevligt sätt!

Tävlingskostnader

Alla kostnader för tävlingar subventioneras av Skelleftesim. Den av styrelsen fastställda avgiften faktureras via Sportadmin direkt till simmaren. Kostnaderna är bindande om man inte avanmäler sitt barn i god tid. Utebliven avanmälan faktureras från arrangerande föreningen med en straffavgift, den står simmaren för själv och fullt ut. 

Inför bortatävlingar

Det kan vara knepigt att veta vad man ska packa inför en bortatävling. För att underlätta har vi konstruerat en packlista som du kan ta del av här

 

Vi försöker organisera samåkning till och från tävlingarna av både miljö och kostnadsmässiga skäl. Detta uppdrag blir mycket lättare för organisatören om alla snabbt via mail anger hur man kan hjälpa till alternativ behöver hjälp vid aktuell tävling.

 

 
Sponsorer